مقالات

روش و مراحل ساخت ظروف شیشه ای دست ساز ارزشمند از سیلیس بی‌ارزش

قیمت مناسب ظروف شیشه‌ای
  • مراحل ساخت ظروف شیشه ای؛ تلفیق هنر و تجربه

    ظروف شیشه‌ای از کاربردی‌ترین ظروف در زندگی افراد است و بسیاری از افراد در خانه خود به‌صورت مداوم از این ظروف استفاده می‌کنند. ظروف شیشه‌ای در سرو و نگهداری مواد غذایی کاربرد دارند و از آن‌ها در دکوراسیون نیز استفاده می‌شود. یکی از جذاب‌ترین نکات درباره این ظروف، مراحل ساخت آن‌ها است. شیشه‌گری یکی از قدیمی‌ترین صنایع در ایران است و به همین خاطر آشنایی با مراحل ساخت ظروف شیشه ای می‌تواند برای هر فردی جذاب باشد. در این مطلب با مراحل ساخت ظرف‌های شیشه‌ای و یکی از بهترین اساتید صنعت شیشه‌گری آشنا می‌شویم.

    در صورت تمایل به خرید بلور باکیفیت در مدل های مختلف میتوانید با شماره 05 69 74 33 21 98+ تماس حاصل فرمایید.

    قدمت چندهزارساله شیشه‌گری در ایران

    صنعت شیشه‌گری در ایران قدمتی چندهزارساله دارد و از دوره هخامنشیان و حتی قبل‌تر از آن‌ها، ایرانیان ظروف شیشه‌ای درست می‌کردند. از آن‌جایی که مراحل ساخت ظروف شیشه ای بسیار پیچیده است، این صنعت در دوره‌های بعدی پیشرفت بیشتری کرد. برای مثال در دوره سلجوقیان، ایرانیان ظروف شیشه‌ای با قطر چند میلی‌متر تولید می‌کردند. در دوره معاصر نیز اساتید بزرگی مانند استاد علی بابا بختیاری، اصغر قلندر، یوسف تختی و غلامحسین همدانی در صنعت شیشه‌گری ایران فعالیت داشته‌اند. به‌طورکلی صنعت شیشه‌گری یکی از محبوب‌ترین صنایع در ایران به‌شمار می‌آید و هرساله انواع ظروف شیشه‌ای توسط اساتید و کارگاه‌های شیشه‌گری در ایران تولید می‌شود.

    پیشنهاد میکنیم به صفحه میوه خوری بلور هم سری بزنید.

    ظروف شیشه‌ای از چه موادی ساخته می‌شوند؟

    یکی از مهم‌ترین مولفه‌ها در مراحل ساخت ظروف شیشه ای، متریالی است که شیشه‌گران با استفاده از آن این ظروف زیبا و خاص را می‌سازند. برای ساخت ظروف شیشه‌ای باید از سیلیس که یک ماده معدنی ارزان‌قیمت است، استفاده کرد. سیلیس در بازار با نام کوارتز نیز شناخته می‌شود و ماده اصلی سازنده انواع ظروف شیشه‌ای به‌شمار می‌آید. خلوص سیلیس مورد استفاده یکی از مهم‌ترین مولفه‌های تاثیرگذار در کیفیت نهایی ظروف شیشه‌ای است.

    هرچه خلوص ظروف سیلیس مورد استفاده در ساخت ظروف شیشه‌ای بیشتر باشد، شفافیت و کیفیت این ظروف نیز بیشتر خواهد بود. باید اشاره داشت که ناخالصی موجود در سیلیس می‌تواند باعث تغییر رنگ شیشه شود. شیشه‌گران با استفاده از انواع اکسیدهای فلز در خمیر شیشه، ظروف شیشه‌ای رنگی تولید می‌کنند.

    کاربرد اکسیدهای فلز برای رنگی کردن شیشه به شرح زیر است:

    • اکسید نیکل و مس برای ایجاد رنگ بنفش، سیاه و آبی در ظروف شیشه‌ای
    • اکسید کرم برای ایجاد رنگ زرد و سبز
    • استفاده از اکسید آهن برای ایجاد انواع طیف‌های رنگ سبز در ظروف شیشه‌ای

    ساخت ظروف شیشه‌ای؛ صنعتی دشوار و درعین‌حال جذاب

    در بین شیشه‌گران، ساخت ظروف شیشه‌ای محبوبیت زیادی دارد. چرا که این افراد می‌توانند اوج هنر و مهارت خود را در ساخت این ظروف به کار ببرند. مراحل ساخت ظروف شیشه ای بسیار پیچیده است و به تجربه و مهارت بسیار بالایی نیاز دارد. همچنین اساتید شیشه‌گر می‌توانند تمام خلاقیت خود را در ساخت ظروف شیشه‌ای به کار ببرند و ظروفی بسیار زیبا و متفاوت خلق کنند. ساخت ظروف شیشه‌ای زیبا از سیلیس بی‌ارزش یکی از جذاب‌ترین ویژگی‌های صنعت شیشه‌گری است.

    در صورت تمایل به صفحه خرید گلدان بلوری هم سر بزنید.

    روش‌های مختلف ساخت ظروف شیشه‌ای

    افراد می‌توانند با روش‌های متفاوتی ظروف شیشه‌ای را بسازند. از جمله این روش‌ها می‌توان به روش فوتی، فوتی قالبی و روش پرسی اشاره کرد. هر یک از این روش‌ها نیازمند تجهیزات خاص و مهارت بالا هستند. هرچند باید اشاره داشت که برخی روش‌های ساخت ظروف شیشه‌ای مانند روش فوتی به مهارت بسیار بیشتری نیاز دارند و از روش‌های سنتی صنعت شیشه‌گری به‌شمار می‌آیند. با روش‌های مختلف ساخت ظروف شیشه‌ای آشنا می‌شویم.

    مطلب پیشنهادی: 

    بیشتر بخوانید:
    لوازم و ابزار شیشه گری را بهتر بشناسیم | چه ابزارهایی به شن و سنگ جان می‌دهند؟

    روش فوتی؛ سنتی‌ترین روش ساخت ظروف شیشه‌ای

    یکی از جذاب‌ترین و دشوارترین روش‌های ساخت ظروف شیشه‌ای، ساخت شیشه با روش فوتی است. در این روش استادکار شیشه‌گر با استفاده از میله دم، در خمیر مذاب و داغ شیشه دمیده و آن را شکل می‌دهد. این روش مهارت بسیار زیادی نیاز دارد و شیشه‌گران باید تجربه بالایی داشته باشند تا بتوانند با استفاده از این روش انواع ظروف شیشه‌ای را تولید کنند.

    روش فوتی؛ سنتی‌ترین روش ساخت ظروف شیشه‌ای

    روش فوتی قالبی؛ پرکاربرد در صنعت شیشه‌گری

    در میان انواع روش‌های ساخت ظروف شیشه‌ای، روش فوتی قالبی محبوبیت زیادی دارد. چرا که با استفاده از این روش می‌توان علاوه‌بر استفاده از میله دم، از قالب نیز برای شکل‌دهی به ظروف شیشه‌ای استفاده کرد. ساخت ظروف شیشه‌ای با روش فوتی قالبی مهارت کم‌تری نیازی دارد و افراد می‌توانند با این روش، با سرعت زیادی انواع ظروف شیشه‌ای را تولید کنند.

    روش پرسی؛ مدرن‌ترین روش ساخت ظروف شیشه‌ای

    در کارگاه‌های مدرن شیشه‌گری که روزانه تعداد زیادی ظروف شیشه‌ای تولید می‌کنند، عموما از روش پرسی برای ساخت این ظروف استفاده می‌شود. این روش سرعت و دقت بسیار بالایی دارد و با استفاده از آن می‌توان تعداد زیادی ظروف شیشه‌ای در کارگاه تولید کرد. در این روش خمیر مذاب شیشه در قالب قرار می‌گیرد و دستگاه با سرعت و شدت زیاد، خمیر را در قالب پرس می‌کند تا فرم آن را بگیرد. برای ساخت ظروف شیشه‌ای با این روش، به مهارت خاصی نیاز نیست و هر فردی می‌تواند با رعایت برخی نکات، با استفاده از این روش ظروف شیشه‌ای مورد نظر خود را تولید کند.

    شما می توانید با مراجعه به صفحه خرید بطری خام، انواع بطری های بلوری خام باکیفیت را با قیمتی ارزان خریداری کنید.

    مراحل ساخت ظروف شیشه ای

    مراحل ساخت ظروف شیشه ای در ظاهر بسیار ساده و آسان هستند اما در طی مراحل ساخت ظروف شیشه ای باید نکات بسیاری را رعایت کرد تا ظروف تولیدشده، کیفیت لازم را داشته باشند. همچنین مراحل ساخت ظروف شیشه ای باید تحت نظر استادکارهای باتجربه باشد تا نتیجه نهایی محصول عیب و نقصی نداشته باشد. به‌طورکلی ساخت ظروف شیشه‌ای شامل شش مرحله است که هر یک از آن‌ها در نتیجه نهایی اهمیت بسیار زیادی دارند. در ادامه با مراحل ساخت ظروف شیشه ای به‌صورت کامل آشنا می‌شویم.

    تهیه و ترکیب سیلیس مورد نیاز برای ساخت ظروف شیشه‌ای

    همان‌طور که عنوان شد برای ساخت ظروف شیشه‌ای از ماده اولیه سیلیس استفاده می‌شود اما باید اشاره داشت که برای افزایش استحکام، کیفیت و شفافیت این ظروف باید مواد دیگری را نیز به سیلیس اضافه کرد. از جمله این مواد می‌توان به اکسید منیزیم یا اکسید آلومینیوم اشاره کرد. همچنین از سدیم کربنات و اکسید کلسیم نیز برای کاهش دمای ذوب خمیر شیشه استفاده می‌شود. چرا که با کاهش دمای ذوب، هزینه تولید ظروف شیشه‌ای کاهش پیدا می‌کند.

    پیشنهادی میکنیم مطلب زیر را هم مطالعه کنید: 

    بیشتر بخوانید:
    ظروف شیشه‌ای ترک‌ دار | ظروفی زیبا و فاخر برای دکوراسیون منزل شما

    تهیه و ترکیب سیلیس مورد نیاز برای ساخت ظروف شیشه‌ای

    ذوب کوارتز؛ از مهم‌ترین مراحل ساخت ظروف شیشه ای

    ذوب خمیر یکی از مهم‌ترین مراحل ساخت ظروف شیشه ای به‌شمار می‌آید. در این مرحله تمام ترکیبات مورد نیاز برای ساخت این ظروف با هم ترکیب شده و در داخل کوره قرار می‌گیرد. باید اشاره داشت که تمام مواد باید با یکدیگر ذوب شوند تا اختلاط آن‌ها کامل و بدون نقص باشد. در این مرحله از ساخت ظروف شیشه‌ای، خمیر شیشه تحت دمای 600 الی 900 درجه سانتی‌گراد قرار می‌گیرد و شروع به ذوب شدن می‌کند. باید اشاره داشت که تمام حباب موجود در خمیر شیشه باید از آن خارج شود وگرنه محصول نهایی کیفیت و شفافیت لازم را نخواهد داشت.

    مرحله هموژنه کردن؛ از مهم‌ترین مراحل ساخت ظروف شیشه ای

    در مرحله بعدی باید برای خارج کردن کامل حباب‌ها از داخل خمیر ظروف شیشه‌ای، از موادی مانند آرسنیک اکسید، کلرور سدیم و سولفیت سدیم استفاده شود. این مواد شیمیایی کمک می‌کنند تا هیچ‌گونه حبابی در خمیر ظروف شیشه‌ای باقی نماند. بعد از خروج حباب‌ها، خمیر شیشه باید هموژنه شود. هموژنه به این معنی است که ترکیبات مواد اولیه خمیر شیشه باید به‌صورت یکسان در خمیر وجود داشته باشند. برای این کار شیشه‌گران دمای خمیر را به 1300 الی 1400 درجه سانتی‌گراد می‌رسانند. هموژنه کردن از مهم‌ترین مراحل ساخت ظروف شیشه ای به‌شمار می‌آید.

    کاهش دمای ظروف شیشه‌ای

    برای این که بتوان شیشه را برای تبدیل‌شدن به ظروف شیشه‌ای شکل‌دهی کرد، گرانروی آن باید در محدوده مناسبی قرار بگیرد. این امر نیز نیازمند کاهش و سردشدن خمیر شیشه است. به همین خاطر در این مرحله دمای خمیر شیشه کاهش پیدا می‌کند و به حدود 1100 درجه سانتی‌گراد می‌رسد. بعد از رسیدن دما به این محدوده، شیشه‌گران می‌توانند با روش‌های مختلف، شکل‌دهی به خمیر را برای ساخت ظروف شیشه‌ای زیبا آغاز کنند.

    پیشنهاد میکنیم به صفحه شکلات خوری بلوری هم مراجعه کنید.

     

    کاهش دمای ظروف شیشه‌ای

    شکل‌دهی؛ از مهم‌ترین مراحل ساخت ظروف شیشه ای

    آخرین مرحله از مراحل ساخت ظروف شیشه ای، شکل‌دادن به خمیر مذاب است. در این مرحله استادکارها با روش‌های مختلف به خمیر شیشه شکل می‌دهند تا ظروف شیشه‌ای مورد نظر خود را بسازند. برای شکل‌دهی ظروف شیشه‌ای به روش سنتی، از میله دم استفاده می‌شود. همان‌طور که عنوان شد استاد شیشه‌گر با استفاده از این میله در خمیر داغ شیشه می‌دمد و به آن شکل می‌دهد تا به یک ظرف شیشه‌ای جذاب تبدیل شود.

    استاد علی بابا بختیاری؛ از برجسته‌ترین اساتید شیشه‌گری در ایران

    اساتید صنعت شیشه‌گری در ایران نقش مهمی در ادامه این صنعت و آشنایی نسل جوان با صنعت شیشه‌گری دارند. استاد علی بابا بختیاری یکی از برجسته‌ترین اساتید شیشه‌گری در ایران می‌باشد که سال‌ها از تجربه، هنر و مهارت خود برای ساخت انواع ظروف شیشه‌ای استفاده کرده است تا این صنعت زیبا در ایران زنده بماند.

    استاد علی بابا بختیاری؛ از برجسته‌ترین اساتید شیشه‌گری در ایران

    بلور و شیشه علی بابا بختیاری؛ از کارگاه های پیشگام شیشه‌گری در ایران

    شرکت بلور و شیشه علی بابا بختیاری توسط استاد بختیاری تاسیس شده است و یکی از بزرگ‌ترین تولیدکننده‌های انواع ظروف شیشه‌ای تزئینی و مصرفی در ایران به‌شمار می‌آید. این شرکت در سال 1352 تاسیس شد و امروزه بیش از 50 استاد و کارگر ماهر در آن مشغول ساخت ظروف شیشه‌ای و بلوری هستند. شرکت بلور و شیشه علی بابا بختیاری برای تولید انواع ظروف شیشه‌ای از بهترین مواد اولیه استفاده می‌کند و با بهره‌گیری از تجربیات استاد بختیاری و دیگر استادکارهای مجموعه خود، برترین ظروف شیشه‌ای بازار ایران را تولید می‌کند.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *