آشنایی با کوره ذوب شیشه گری
کوره شیشهگری از جمله اصلیترین اجزای حیاتی صنعت شیشه بهحساب میآید که در تولید و فرمدهی شیشه نقش مؤثری دارد. در صنعت شیشه برحسب نیازها و نوع شیشه تولیدی، مدلهای متنوعی از کورههای ذوب شیشه به کار گرفته میشوند. از جمله انواع کوره شیشهگری میتوان به کورههای روتاتوری، فریت و القایی اشاره کرد که هریک از آنها از در موارد بهخصوصی کاربرد دارند. کورههای شیشهگری، شیشهها را تحت درجه حرارت بالا قرار میدهند تا ذوب شوند.
کوره ذوب شیشه و شیشهگری از جمله تکنولوژیهای حیاتی در صنعت شیشه بهحساب میآید که در زمینه ذوب و تصفیه مواد اولیه شیشه و ساخت مدلهای مختلف محصولات شیشهای کاربرد دارد. این کورهها برای ذوب مواد اولیه شیشه و تبدیل آنها به حالت مذاب، از درجه حرارت بالا استفاده میکنند؛ چراکه فرمدهی قطعات شیشه تنها در دماهای بالا امکانپذیر است. امکان تولید انواع شیشهها همچون شیشه فلوت، شیشه دوجداره، شیشه ایمنی و شیشه دکوراتیو بهواسطه این کورهها وجود دارد.
همچنین برای مشاهده انواع محصولات ما، به صفحه خرید ظرف بلوری مراجعه کنید.
انواع کوره ذوب شیشه
در صنعت شیشه برحسب نیازها و نوع تولید، شاهد ایجاد مدلهای متنوعی از کوره شیشهگری هستیم. ساخت هر یک از کورهها بهگونهای طراحی و ساخته شده که برای تولید شیشه با خصوصیات خاصی کاربرد دارد. انواع کوره ذوب شیشه شامل موارد زیر میشود.
- کورههای روتاتوری: این مدل کورهها در زمینه ساخت صفحات شیشهای کاربرد داشته و طراحی آن به شکل افقی صورت گرفته است. با وجود این مدل کورهها، ذوب و تولید شیشه به شکل پیوسته انجام میگیرد.
- کورههای فریت: این مدل کورهها در زمینه ساخت شیشههای فریت نقش داشته و شیشههای فریت در صنعت الکترونیک بهمنظور عایقبندی مورداستفاده قرار میگیرد. ساخت کورههای روتاتوری نیازمند دمای بالا و تکنولوژیهای منحصربهفردی است.
- کورههای القایی: شیشههای القایی در صنایع الکترونیک و لامپسازی کاربرد دارند و برای ساخت آنها از کورههای القایی استفاده میکنند. عملکرد این کورهها بر حسب اصل خاک مغناطیسی بوده و ذوب شیشهها در آنها اتفاق میافتد.
- کورههای روتاری: برای ساخت شیشههای بهخصوصی همانند شیشههای ضدحریق و شیشههای نورپردازی میتوان از کورههای روتاری استفاده کرد. این مدل از کورهها از قابلیت چرخش برخوردار بوده و ذوب مواد در دماهای بالا صورت میگیرد.
کاربرد کوره ذوب شیشه
امروزه جایگاه ویژهای برای کورههای ذوب شیشه در صنعت شیشه و صنایع مرتبط در نظر گرفته شده و از جمله کاربردهای کوره شیشهگری میتوان به تولید و فراوری شیشه، تولید و فراوری فریت و ساخت شیشههای ویژه اشاره داشت. مهمترین کاربرد این کورهها را میتوان تولید و فراوری شیشه دانست. کورههای ذوب شیشه نقش مؤثری در تبدیل مواد اولیه شیشه به شکل مذاب داشته و بعد از آن، نوبت به فرمدهی و ساخت انواع محصولات شیشهای هستیم.
در صنعت الکترونیک، کوره شیشهگری در زمینه ساخت و فراوری فریت که یک مدل شیشه عایق محسوب میشود، کاربرد دارد. فریتها در اصل شامل قطعات الکترونیکی و تجهیزات مخابراتی میشود. کورههای ذوب شیشه در زمینه ساخت شیشههای ویژهای همچون شیشههای ضدحریق و شیشههای نورپردازی نیز مورداستفاده قرار میگیرند. این مدل شیشهها در صنایع مختلفی همانند ساختمانی، خودروسازی و دکوراسیون نیز کاربرد دارند.
آجر کوره نسوز مناسب جهت ساخت کوره ذوب شیشه
با بهکارگیری اجزای ساختاری مناسب در ساخت کوره میتوان کارایی و کیفیت کورههای ذوب شیشه را افزایش داد. آجر کوره نسوز بهعنوان یکی از اجزای اساسی کورههای ذوب شیشه شناخته میشود و از جمله ویژگیهای فوقالعاده آن میتوان به مقاومت در مواجهه با حرارت بالا، ویژگیهای عایقی و مقاومت شیمیایی بالا در شرایط ذوب شیشه اشاره کرد. در ساخت آجرهای کوره نسوز اغلب از موادی همچون سیلیکا، آلومینا و مواد ساختمانی با درجه حرارت بالا استفاده شده است. ازآنجاییکه این آجرها در مواجهه با حرارت بالا از خود مقاومت نشان میدهند و از ویژگی عایقی برخوردار است، گزینه مناسبی برای کورههای ذوب شیشه و شیشهگری به شمار میروند. در ساختار کورهها از آجر نسوز استفاده میشود تا عایق حرارتی ایجاد شود و از کوره در مقابل خسارت حرارتی مراقبت شود.
کلام آخر
شیشهگری در اصل اشاره به هنر فرمدهی به شیشه داشته که برای انجام آن نیازمند انواع کوره ذوب شیشه هستیم. بهصورت کلی، کورهها بر اساس نوع سوخت به کار گرفته جهت تأمین انرژی و چگونگی بازیافت حرارتی در دودسته احتراقی و الکتریکی جای میگیرند. دیگر انواع کوره شیشهگری شامل کورههای ريجنراتوری، کورههای پشت گذر، كورههای پهلو گذر و كورههای ريكوپراتوری میشوند که هریک از آنها دارای عملکرد بهخصوصی هستند. یکی از مراحل ساخت شیشه، ذوب مواد اولیه شیشه بوده که انجام آن به کمک انواع کوره شیشهگری امکانپذیر است. جهت ذوب و تصفیه شیشه در کورههای شیشهگری به دمایی در حدود 1300 تا 1550 درجه سانتیگراد نیاز داریم.